A kemence működésének zsenialitása

2011. január 23. vasárnap

Először is egy dolog, amit tisztázni kell: a jó kemencének elöl van a kéménye, tehát ugyanazon oldalról kapja az égéshez szükséges levegőt, ahol a füstgázok távoznak, mégpedig egy borzasztó egyszerű megoldással. Ez azt eredményezi, hogy a belépő hideg levegő az égés során felforrósodik, körbejárja a kemence palástját, majd ezután távozik a kéményen át. De eközben történik még valami: a kemence tűzterében örvénylő füstgázok és levegő vissza-visszafordulnak a parázs fölé, ahol a még el nem égett füstgázok újra meggyulladnak s elégnek. Olyasmi ez, mint a modern kandallóbetéteknél a szekunderlevegő-bevezetés, vagy egyes kályháknál az utánégető kamra. Ez az oka a kemence hatékony működésének és annak, hogy a kemencében elégett tüzelőanyagok után alig marad hamu. Tökéletesen eléget mindent. Ezzel persze nem tippeket akarok adni azoknak, akik el kívánják tüntetni haragosaikat.