Hol építhető cserépkályha és hol nem?

2011. január 23. vasárnap

Cserépkályha megfelelő aljzatra építhető, ami elbír egy 1,2-1,5 tonnás építményt. Ekkora teherbírása a szigetelés és padlófűtés nélkül készült földszinti aljzatbetonoknak rendszerint van, viszont az emeleti födémre már macerásabb építeni. Azt gondolnánk, hogy egy átlagos födém kellően szilárd alapot biztosít egy cserépkályha számára, azonban az általánosan alkalmazott, 60cm-es kiosztású E-gerendás födém – béléstesttel, vasalt aljzatbetonnal és alászigetelt felbetonnal – hivatalos terhelhetősége 150-200 kg/m2, ami egy átlagos cserépkályha 1,4-1,5 tonnájához képest igencsak alacsony, tekintve, hogy ez a tömeg nagyjából 0,6-0,7 m2-en terheli a padlót, így kb. tízszerese a határértéknek.
Ezért minden esetben, amikor födémre épül cserépkályha, előzetesen ki kell kérni az épület műszaki leírása alapján egy statikus hivatalos állásfoglalását. Enélkül csak a megrendelő írásba foglalt saját felelősségére építhető cserépkályha, tisztességes szakember azonban még így sem vállalja el.
A másik kizáró ok az úsztatott, hőszigetelt aljzatbeton, még inkább, ha padlófűtéssel van fűszerezve. Ilyen aljzat esetében még földszinten sem lehet ilyen tömegű cserépkályhát építeni. Padlófűtés nélkül még viszonylag egyszerű és nem túl költséges megoldással kiváltható a cserépkályha alatt az úsztatott aljzat, padlófűtésnél azonban ez sokkal bonyolultabb és nehezebben kivitelezhető.
Mindkét esetben tapasztalt kőművesre kell bízni ezt a feladatot.