Hogyan takaríthatsz meg még többet a fűtészszámládon?

2011. január 23. vasárnap

Kezdjük az elején. Minél szárazabb fát használsz, annál hatékonyabb az égés és annál kisebb a károsanyag-kibocsátás.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy 50%-os nedvességtartalmú, frissen vágott fa eltüzelésekor az égés energiájának 50%-a a víz elpárologtatására fordítódik. Ezért kétszer bukod el a dolgot: először, amikor megveszed, hiszen a pénzed feléért vizet vettél. Másodszor pedig amikor elégeted, hiszen közel kétszer annyi nedves tüzelőt kell majd elégetned, hogy jó meleg legyen a lakás. Ráadásul még a kályhádat is tönkreteszi a sok korom, kátrány.

De ez csak az egyik. Még többet tehetsz a fűtészszámlád csökkentése érdekében, ha körbeszigeteled a lakást. Nem csak a falakat, hanem a födémet is és lehetőleg a nyílászárókat is. Akár 40-50% megtakarítás érhető el így.

Az is jelenthet egy kis pluszt, ha rövid időre, de nagyon intenzíven szellőztetsz: sarkig az ablakokat, ajtókat, de csak 5-10 percre. A légcsere így is megtörténik a lakásban, viszont nem hűlnek le a falak, bútorok, amelyek aztán gyorsan visszamelegítik otthonod levegőjét, így kevesebb lesz a hőveszteséged, mint ha csak résnyire ugyan, de órákig nyitva van az ablak.