Cserépkályha vagy kandalló?

2011. január 23. vasárnap

Rengeteg vita folyik mostanában arról, hogy a cserépkályha, vagy kandalló a jobb, hatékonyabb.
Ha azt kell eldönteni, hogy melyiket építtessük meg otthonunkban, mégsem ez kell legyen a vezérlő elv. Sokkal inkább a funkció és saját életritmusunk, ami meghatározza, hogy melyiknek fogunk hosszú távon jobban örülni.
A cserépkályha például sokkal hatékonyabban hasznosítja a tüzelőanyagot, mint a kandalló. 12-15 kg fával felfűthető és ennek hőenergiáját – fokozatosan gyengülve ugyan – 12-24 órán keresztül sugározza magából. Ugyanezzel a tüzelőmennyiséggel egy kandallót 3-8 órán keresztül tudunk fűteni, majd a tűz kialvása után ki is hűl, a hőt nem tárolja. Ebből a megközelítésből tehát a cserépkályha hatékonyabb és takarékosabb.
Viszont a kandalló a begyújtás után 10 perccel már érezhetően fűt, míg a cserépkályha csak 1-1,5 óra múlva kezd el komolyabban sugározni és a hőmérsékleti csúcsát úgy 3-4 óra múltán éri el. Ami azonban manapság egyre kevesebbeknek illeszthető be a napirenjébe: a cserépkályha mellett a teljes tüzelési ciklus alatt ott kell lenni, figyelni rá, a levegőbevezető nyílását időben el kell zárni, ha megfelelő hatásfokot szeretnénk elérni. Akinek erre nincs naponta 2,5-3 órája, inkább ne építtessen cserépkályhát, mert nem fogja tudni kihasználni előnyeit – szobadísznek pedig túlságosan drága.
Emellett érdemes otthonunk stílusához igazítani családi tűzhelyünket: sem a cserépkályha, sem a kandalló nem illeszthető bármilyen stílusú lakásba, bár megjelenésük szinte korlátok nélkül variálható.