A cserépkályha környezettudatos fűtés

2011. január 23. vasárnap

Először is azért,mert a cserépkályha megújuló energiaforrással működik, szemben a fosszilis energiát fogyasztó gáztüzeléssel. Az erdőgazdálkodás szabályai szerint ugyanis a kivágott fákkal megegyező számú facsemetét kell elültetni minden évben.

Másrészt azért is, mert a fa élete során szén-dioxidot vesz fel a levegőből, melynek szénatomját a fény segítségével megköti, felhasználja életműködéséhez, és oxigént juttat a levegőbe helyette. Ez a fotoszintézis folyamata. Egy fa élete során sokkal több szén-dioxidot köt meg, mint amennyit az elégetésekor a levegőbe bocsát.

Ezzel szemben a fosszilis energiahordozók a felépítésükhöz szükséges szén-dioxidot évmilliókkal korábban vették fel, azonban elégetésükkor ezt az akkumulált károsanyagot bocsájtják a levegőbe. Emellett készleteink rohamosan fogynak, mert az még senkinek sem jutott eszébe, hogy kőolajat- illetve földgázt ültessen a kitermelt ásványkincsek helyébe.
Harmadrészt pedig azért, mert a cserépkályha még ezzel a folyamatosan rendelkezésre álló, megújuló energiaforrásból is a legtöbbet hozza ki: hatékonysága 75-80% körüli.