A cserépkályha gondozása fűtésszezon végén

2011. április 12. kedd

A cserépkályha tisztítása 2-5 évente válik aktuálissá. Ha a fűtésszezon idején előfordultak az alábbi jelenségek, a cserépkályhánkat feltétlenül nézessük át szakemberrel:

a cserépkályha működés közben, üzemmeleg kéménnyel vissza-visszafüstölt, fugáinál füst szivárgott, vagy egyszerűen csak füstszag volt a lakásban.

Oka: elkormolódott, elkátrányosodott járatfalak, vagy a járatokban, átégőkben lerakódott hamu, pernye, esetleg takarításra megérett kémény.

Megoldása: a cserépkályha kitisztíttatása szakemberrel, illetve elegendő égési levegő biztosítása az üzemeltetés során, és száraz tüzifa használata.

– a csempék lötyögnek, mozognak, a cserépkályha belsejéből samott-darabok hullanak, az ajtó mozog, vagy nem záródik rendesen.

Oka: a kályha belső alkotóelemei a sok hőtágulástól-visszahűlésből kifolyólag elfáradtak, cserére szorulnak.

Megoldása: A cserépkályha átrakása, belső alkatrészeinek cseréje

Ha semmi ilyesmit nem tapasztaltunk és a cserépkályhánk nem idősebb 3 évnél, egyszerűen ki kell hamuzni, száraz, puha ronggyal vagy puha kefével szép fényesre törölni, megköszönni neki azt a sok finom meleget, amit adott nekünk egész télen és az újabb hidegek beköszöntéig nincs dolgunk vele.