A cserépkályha átrakására figyelmeztető jelek

2011. január 22. szombat

A cserépkályhát időnként át kell rakni. Egy megfelelően használt cserépkályhát ritkábban, egy rosszul használt kályhát gyakrabban. Hogy mit is jelent ez, azt az alábbi példa jól érzékelteti: Egy idős hölgy mintaszerűen használt cserépkályháját 37(harminchét!) év után kellett átrakni, volt azonban olyan eset is, hogy még az első szezont sem tudta végigdolgozni egy – egyébként jól megépített – cserépkályha. Nagyon nem mindegy tehát, hogy hogyan használjuk kályhánkat.
Az átrakás akkor válik szükségessé, amikor a cserépkályha már nem tud rendeltetésszerűen, tisztán üzemelni. Ennek okai a következők lehetnek:
Mozgó csempék, megnyílt fugák – oka a cserépkályha használatából eredő hőtágulási mozgások, illetve a túlfűtés vagy túl hirtelen felfűtés, esetleg beázás. Jelei: a csempék mozognak a helyükön, illetve a fugák (főleg felfűtött állapotban) megnyílnak.
Elöregedett, szétmálló samott: oka a samott természetes hőöregedése vagy túlterhelés. Jelei: samottdarabok hullanak a kályha belsejéből.
Repedt, szakadt csempék, sarkok – oka a csempék természetes hőöregedése, gyártási hiba avagy túlfűtés, túlterhelés, túl korai lezárás, füstgáz-robbanás.
Kátrányosodás – oka minden esetben helytelen tüzelés, nedves tüzifa használata, illetve a kevés égési levegő biztosítása, a kályha lefolytása.
Füstölés a cserépkályha tetején vagy a fugáknál – oka a szétfűtött, vagy elöregedett kályha belső szerkezetének, ékelésének elöregedése vagy túlterhelésből eredő elmozdulása, nem megfelelő kéményhuzat, esetleg rosszul méretezett füstjáratok. Megjegyzés: a fugák kihullása -ha a cserépkályha nem füstöl – nem jelenti azt, hogy a cserépkályhát át kell rakni. A fuga sokkal inkább díszítőelem, a kályha füstölését nem a fuga gátolja, hanem a csempék közötti megfelelő ékelés, tömítés, esetleg utóbélelés.
Mozgó, meglazult ajtó – oka lehet az ajtó rendszeres csapkodása, rángatása, de helytelen beépítés is, illetve az ajtót tartó ékek kiégése, természetes elöregedése is.

Vélemény, hozzászólás?